Gazdaságos fűtés
Mi is biomassza kazánokat
használunk

Bizonyára te is észrevetted már, hogy sokan bort isznak, de vizet prédikálnak. Mi a biomassza kazánokról a saját tapasztalataink alapján beszélünk.

Koprivanacz Csaba – cégvezető

Kostrzewa Mini Bio 20 kW – automata pelletkazán

Egy éve váltottunk gázfűtésről pellet tüzelésre, 98 m2 lakóterületet és egy használati melegvíz tárolóval egybeépített puffer tartályt fűtünk meg a kazánnal.
A 2013/2014-es viszonylag enyhe telet nem egészen 4 tonna pellettel fűtöttük ki, átlagosan 23-24 °C-os benti hőmérsékletet biztosítva.
Számomra első rendű szempont a családom téli fűtésének biztonsága. A pellet kazán pedig a gáz szolgáltatóktól való függetlenségének és a tüzelőanyag széleskörű beszerzési lehetőségeinek köszönhetően ennek maximálisan megfelel.

Koprivanacz Csaba – cégvezető

Ritter Szilveszter – kereskedelmi vezető

Centrometal BioTec 25 kW – faelgázosító kazán

Harmadik szezon óta használjuk a Centrometal BioTec faelgázosító kazánunkat egy 1000 literes puffer tartállyal együtt. 100 m²-es családi házat fűtünk meg évente 3,5 és 4,5 erdei m³ közötti mennyiségű akácfával.
2002-ben a ház 5 centiméteres külső szigetelést és az akkori színvonalnak megfelelő hőszigetelt nyílászárókat kapott. A fűtött belső hőmérséklet jellemzően 22 és 24 °C között változik. Korábban szenes kazánt, majd gázkazánt használtunk.

Ritter Szilveszter – kereskedelmi vezető

Zsilinszki Norbert – szerviz szerelő

Centrometal PelTec 24 kW – automata pellet kazán

Korábban egy 25 kW-os vegyes tüzelésű kazánnal fűtöttünk. Mivel a 126 m²-es alapterületű házunk nem szigetelt, és a nyílászárók is régi típusúak, akkoriban a 10 mázsa tűzifa nagyjából másfél hétre volt elegendő.
2013 december végétől használjuk a központi fűtési rendszerre kapcsolt új pellet kazánunkat. Kényelmes és takarékos, mert nem csak a munka igénye jóval alacsonyabb a pellettel való tüzelésnek a tűzi fához viszonyítva, de számunkra még költségben is sokkal kedvezőbb.

Zsilinszki Norbert – szerviz szerelő

Illés Lejla – irodavezető

Centrometal CentroPlus 25 kW – vegyes és pellet tüzelésű kazán

Az országban az elsők között vásároltuk meg a Centrometal kettős tüzelőanyag felhasználású kazánját. Az egymás mellé épített két kazántest egyik felében fával, míg a másik felében pellettel tudunk tüzelni.
A két kazán rész nem csak külön-külön, de rendszerben is dolgozik egymással. Így ha a vegyes tüzelésű égéstérben leég a fa, akkor a fűtés folyamatos biztosítása érdekében automatikusan elindul a pellet kazán rész.

Illés Lejla – irodavezető

BIOKOPRI Kft. – központi irodaház

EKOGREN MultiFuel 30 kW – apríték kazán

Összesen 120 m² földszinti és 40 m² padlásteret fűtünk, úgy, hogy egyelőre sem az épület sem a nyílászárók nem szigeteltek.
A kazán mellett egy 1000 literes, kizárólag hőtárolásra alkalmas puffer tartály alkotja a fűtési rendszer gerincét.
2013 óta üzemeltetjük, előtte gáz fűtést használtunk.

EKOGREN MultiFuel 30 kW – apríték kazán