High-Tech kazán kiegészítők

Ne gondold, hogy egy apríték kazán mindössze pár mázsa acélból, néhány samott téglából, tűz- és víztérből, plusz egy mutatós burkolatból áll.

Jellemzően alapfelszereltsége az apríték tüzelésű kazánoknak. Az érzékelő méri a kazánodból kilépő füstgáz hőmérsékletét és az alapján működtet egy ventillátort. A ventilátor feladata pedig a kazán égésterében az oxigén mennyiségének és ezen keresztül az égés hatékonyságának szabályozása.

Egyes kazánok esetében lehet az alapfelszereltség része is, de az esetek többségében feláras kiegészítő. Használata már egy magas műszaki felszereltségi szintet jelent.
Az előzőhöz hasonlóan a lambda szonda is a kilépő füstöt méri, annak is az oxigén tartalmát. Ez alapján szabályozza az égéshez hozzáadott oxigén mennyiséget.
Elektronikus vezérlés, külön modullal. Az alkalmazásának a célja, az apríték kazánod működésének és a tüzelőanyag felhasználásának optimalizálása. A végeredmény pedig a fűtésköltséged további csökkenése.

Egy külső hőmérséklet érzékelőből és egy belső elektronikus vezérlő egységből áll. Működése közben a külső hőmérsékletet és fűtött tér beállított cél hőmérsékletét méri, a kettő közötti különbséget figyelembe véve optimalizálja a fűtési rendszerbe előremenő víz hőmérsékletét. Ezzel optimalizálja a kazán működését.
Vagyis csak akkor használja a teljes fűtési rendszert maximális terheléssel, ha ezt a külső és belső hőmérséklet közötti jelentős különbség is indokolja. Végső soron ez számodra felesleges költséget takarít meg.

Elsősorban összetett fűtési rendszerek esetében van nagyobb jelentősége. Például ha puffer tartály, használati melegvíz tartály (HMV) vagy padlófűtés is a rendszer része.
Ebben az esetben egy motoros keverőszelep az egyes helyeken szükséges vízhőmérséklet igényeknek megfelelően állítja be a fűtővíz hőmérsékletét és optimalizálja a tüzelőanyag felhasználást.
Például a padló fűtés esetén a fűtésre előremenő víz hőmérséklete legfeljebb 40 C°, a puffer tartály hőmérséklete 60 és 80 C° között változik, míg a használati melegvízé 60 C°.

Egy speciális szelep és érzékelő kombinációjából álló egység, mely a kazánodba visszatérő víz hőmérsékletét méri. Ha a visszatérő víz hőmérséklete 60 C° alatti (ez az érték egyébként típustól függően 50-55-60 C° között szóródik), akkor addig kever hozzá magasabb hőmérsékletű vizet, amíg el nem éri a 60 C°-t. Csak ezután engedi visszatérni a kazánba.
Ezzel akadályozza meg, hogy a túl alacsony hőmérsékletű víz az égéstérben páralecsapódást, ezen keresztül pedig korróziót, majd kazán kilyukadást eredményezzen.

Egy szélsőséges esetben túlmelegedett kazánban először túlnyomás keletkezik, mely kivételesen ritka esetekben akár a kazán robbanásához is vezethet. Ezt a túlmelegedést gátolja meg a beépített termo kazán védelem.
Két gyakori megoldás létezik.
Az első védelema kisebb értékű kazánok jellemzője, egy kazán hőmérséklet érzékelőből, egy forró vízleeresztő szelepből és a vízpótlást ellátó csatlakozásból valamint keverőszelepből áll.
Vész esetén a rendszer leereszt a kazánban lévő túlmelegedett vízből és hozzákever az alacsonyabb hőmérsékletűből a kazán vízhez. Pótolja a leeresztettet mennyiséget és egyúttal hűti a kazánvíz hőmérsékletét.
A magasabb műszaki tartalmú kazánok túlmelegedés elleni védelmét egy, a kazán vízterébe épített hőcserélő cső vagy spirál biztosítja. Túlmelegedés esetében a belépőoldalon beviszi a hőcserélőbe a hideg vizet, amely átveszi a kazánvíz hőmérsékletét, ezzel hűtve azt, majd a kilépőoldalon távozik a meleg víz.

Egy rádiótelefon frekvenciát használó,önálló telefonszámmal bírótelekommunikációs egység.
Kiviteltől függően jellemzően a következő három féle felszereltségben érhető el.

  • Az első kivitel kizárólag egy telefonos hibajel küldésére képes. Ekkor meghibásodás esetén a megadott mobil telefon egy hiba üzenetet kap, de a telefonon keresztül semmilyen beavatkozásra nincsen lehetőség.
  • Ettől fejlettebb megoldás, amikor a hiba jel fogadása mellett a mobil telefonról hívva a GSM modult, a kazán távolról is elindítható. Ez jó lehetőség például egy ritkábban használt üdülő esetében, amikor akár néhány órával a megérkezés előtt elindítható a fűtés, így felfűtött és meleg ingatlanba érkeznek már a tulajdonosok.
  • A legfejlettebb kivitel egy ún. okos telefon alkalmazáson keresztül a kazán elektronikus kezelőegységének grafikus megjelenítését teszi lehetővé. Így a telefonon keresztüla teljes kazán és fűtési rendszer szabályzása és felügyelete távolról is megoldott.

Ha puffer tároló és napkollektor is a fűtési rendszer része, akkora szolár vezérlés a kazán nélkülözhetetlen felszereltségi eleme. Egy elektronikus modul, mely használatával a kazán és a szolár rendszer együttes és hatékony működése biztosított.

A Puffer vezérlés a szolárhoz hasonló elektronikus modul, mely a puffer tároló és a kazán alkotta fűtési rendszer együttes és összehangolt működését teszi lehetővé.

A HMV vezérlés pedig ugyanaz pepitában, vagyis az előző vezérlésekhez hasonló elektronikus modul, de ebben az esetben a biomassza fűtési rendszernek a használati melegvíz tároló és annak vezérlése is a része.

Izzószállal és forrólevegő lefúvással működő automata rendszer, mely gombnyomásra vagy a szoba termosztátból érkező jelre biztosítja az apríték kazán begyújtását.

A kazán mellett, vagy attól távolabb elhelyezett tüzelőanyag tárolóból automatikusan biztosítja az apríték kitárolását és a kazánba való bejuttatását. Az általában csigás apríték továbbító egység hajtása kuplunggal mechanikusan, vagy a villanymotor forgásirányának megváltoztatásával a túlterhelés ellenvédett.

Mechanikusan vagy pneumatikusan működő automata rendszer, melynek köszönhetően még a kazánod hőcserélőinek a tisztítására sem kell időt szánnod.

Jellemzően egy csigás hamukihordó egység, mely a tüzelőanyagod típusának megfelelő időközönként automatikusan eltávolítja a hamut az égéstérből és betárolja azt a kazán külső hamu tárolójába.