Gyakran Ismételt Kérdések

LandriTherm meleg levegős kazánok


Hány fokos levegőt tudnak a meleg levegős kazánok előállítani?
A pellet kazánok jellemzően maximum 100 °C fokos, az apríték égető kazánok közül a 150 és 250 kW-osak 100-110 °C fokos, míg a 750 kW és 2.500 kW kazánok 140 °C fokos befújt levegőt biztosítanak. A hasábfa tüzelésűek közül a két legkisebb maximum 45 °C befújt levegő hőmérsékletet, míg a nagyobbak egyöntetűen 140 °C-t tudnak biztosítani, de a befújt levegő hőmérséklete mindenképen függ a beszívott és felmelegített levegő eredeti hőmérsékletétől.

Szabályozható-e a levegő hőfoka?
Igen, a beállított hőmérsékletet a kazán automatikusan tartja.

Mekkora mennyiségű meleg levegőt képesek a kazánok óránként biztosítani?
Minden egyes kazánnak meg van a jellemző, maximálisan befújt levegő mennyisége, melyek a www.landritherm.hu weboldal termékoldalak műszaki adatai között fel vannak tüntetve. Egy 150 kW-os pellet kazánnak például 9.000 m3/h, egy 750 kW-os apríték kazáné már 30.000 m3/h, míg a 2.500 kW-os csúcsteljesítményű apríték kazáné már 100.000 m3/h. 250 kW teljesítmény felett a kazánok által szállított levegő mennyisége széles határok között szabályozható.

Milyen minőségű tüzelőanyaggal lehet használni?
A pellet kazánok jellemzően különböző minőségű fa pellettel fűthetők, az apríték kazánok közül a retortás égőfejjel rendelkezők G30-as, a mozgórostélyos tüzelőberendezéssel felszereltek, 750 kW-ig G50, a 2.500 kW-os kazán pedig akár G100/W50-es aprítékkal is üzemeltethető.

Milyen nedvességtartalmú tüzelőanyaggal lehet használni?
Pellet esetén szabvány a DIN/DIN Plusz minőségű esetén a nedvességtartalom. Az apríték esetén W30, a 2.500 kW-os esetén a W50 nedvességtartalom a mérvadó. A hasábfa tüzelésű kazánoknál a legfeljebb 30%-os nedvességtartalmú tüzelőanyag az elvárt.

A vezérlése illeszthető-e más rendszerhez?
Alapvetően saját termosztáttal és érzékelővel dolgozik, és ez alapján szabályozza a működését.

Mennyire pontosan képes tartani a megfelelő hőfokot?
A beállított hőfokot, igény esetén akár +/- 1-1,5 °C pontossággal is képes tartani.

Pontosan milyen tüzelőberendezés működik az apríték és pellet kazánokban?
A pellet kazánok és a 150 kW-os apríték kazán retortás égőfejjel, a 250 kW-os és 2.500 kW-os apríték kazán mozgórostélyos tüzelőberendezéssel ellátottak, míg a 750 kW-os apríték égető kazán retortás és mozgórostélyos tüzelőberendezéssel is felszerelhető.

Milyen gyakran kell takarítani a rendszert?
Az apríték és pellet kazánok automata hamukitárolással rendelkeznek, a hőcserélő tisztítási igénye a kazán használati intenzitásától és a tüzelőanyag minőségétől függően, 1 és 12 hónap között változik.

Hogyan szabályozhatom a hőfokot?
Egyszerű hőmérséklet szabályzó berendezéssel, mely egy, a fűtött térben elhelyezett termosztáttal van összekapcsolva.

Milyen gyakran kell üríteni a hamutárolót?
A tüzelőanyag minőségétől, annak hamutartalmától is függ, de 1 és 4 hét között változik.

Mennyire automata a kazánok működése?
Az apríték és pellet kazánok begyújtása, a tüzelő anyag adagolása, az égés szabályzása, és a hamu kitárolása mind automatikus. Kivétel a 2.500 kW-os apríték kazán, melynek a begyújtása kizárólag manuálisan lehetséges. A hasábfa kazánok esetében, kizárólag a befújt meleg levegő hőmérséklete szabályozott automatikusan.

Kinek érdemes beállítania egy ilyen meleg levegő befúvásos rendszert?
Költség oldalról azoknak, akik jelenleg elsősorban tartályos gázzal fűtenek, vagy 20-30 éves, nem hatékony hasábfa tüzelésű technológiát használnak. Kényelmi oldalról megközelítve pedig azoknak, akik már belefáradtak a hasábfa kézi logisztikájának jelentős kézi munka igényébe és annak költségvonzatába. Hívjon minket és számoljuk ki együtt, hogy Ön mennyit takaríthat meg egy biomassza tüzelésű meleg levegős kazán üzemeltetésével.

Van-e magyar szerviz háttér a kazánokhoz?
A BIOKOPRI Kft. saját szervizes kollégákkal dolgozik, az ország teljes területén, akár 24 órán belül is megkezdi a hiba elhárítását. Plusz szolgáltatásként naponta 20 órás telefonos szerviz ügyelettel és tanácsadással áll partnerei rendelkezésére.

TTS VESKO meleg vizes és termo-olaj kazánok


Milyen minőségű tüzelőanyagot igényelnek?
Az apríték minőségével szembeni igénytelenség a VESKO-B kazánok egyik jellemző tulajdonsága. G100-as méretű és 55%-os nedvességtartalmú, vagyis külterületen, fedetlenül tárolt faapríték is hatékonyan elégethető a kazánban. Szalma bála esetén, az automata bála kezelés és adagolás miatt, a méret határokat mindenképen figyelembe kell venni. Az elvárás, 120 cm bálaszélesség, 70-120 cm közötti bálamagasság, és 220-250 cm bálahosszúság. Fontos, hogy a bálák nedvességtartalma nem haladhatja meg a 17%-t.

Milyen nedvességtartalmú tüzelőanyaggal lehet használni?
Apríték esetén maximum 55%, míg szalma bálák esetén maximum 17% nedvességtartalmú tüzelőanyag gazdaságos elégetését biztosítják a VESKO kazánok.

Létezik-e a kazánokhoz távdiagnosztika és ún. működési megjelenítés?
Igen. Mind a távdiagnosztika, mind a múltbeli működési jellemzők, akár grafikus megjelenítését is biztosítja a rendszer egy monitoron keresztül. Igény esetén egyszerre akár több helyszínen is.

Milyen a tüzelőanyag adagoló rendszer?
Apríték esetén, a napi apríték tárolóból automatikus működésű hidraulikus éklétrás kitárolás végzi az aprítéknak, a szintén hidraulikus munkahengerrel működtetett adagoló dugattyú elé juttatását. Innen a dugattyú által közvetlenül a mozgórostélyra kerül az apríték. Szalma bála esetén, egy teleszkópos híddaru mozgatja a napi fogyasztásra bekészített, bekazlazott bálákat és juttatja el automatikusan a szalma szállító pályára. Onnan, feldarabolás után, dugattyú juttatja be a szalma bála adagokat a mozgórostélyos tűztérbe.

Mennyire biztos a tüzelőanyag bejuttatás az égéstérbe?
100%-os. Fontos jellemzője a VESKO kazánoknak, hogy apríték és bála tüzelés esetén is, egy hidraulikus működésű dugattyúval közvetlenül a mozgórostélyos tüzelőberendezésre juttatatja a tüzelőanyagot. Sem csigás adagolás, sem szalagos tüzelőanyag bejuttatás nem hordoz bizonytalanságot a tüzelőanyag rendszer üzemeltetésében.

Milyen gyakran kell takarítani a rendszert?
Automata hamuleválasztással bír a VESKO kazán égéstere, így napi vagy heti szintű takarítás nem szükséges. A függőleges kialakítású csöves hőcserélőknek köszönhetően, a hőcserélőben szintén minimális hamu lerakódásra kell számítani. Így évente egy leállással és rendszer karbantartással érdemes számolni.

Milyen gyakran kell üríteni a hamutárolót?
Gravitációs hamukitárolással, a megrendelő igényeihez igazított méretű hamukonténerrel kerülnek a VESKO kazánok leszállításra. Természetesen a tüzelőanyag hamu tartalma jelentősen befolyásolja, de mindenképen több hetes ürítési gyakorisággal érdemes számolni.

Mennyire képesek a kazánok a teljesítmény modulációra?
Jellemzően 30-100% közötti teljesítmény modulációval számolhatunk. Amennyiben a névleges teljesítmény 30%-a alatti teljesítményen szeretnénk üzemeltetni a kazánt, úgy az automatikusan átkapcsol egy „alvó módba”. Az „alvó mód” minimális tüzelőanyag adagolást (a névleges teljesítmény 5-7%-ának megfelelő) és ehhez igazított mennyiségű szabályozott levegőt biztosít, a cél a tüzelőanyag égés folytonosságának fenntartása és a kazán samott felületek lehűlésének meggátolása. Ennek köszönhetően 15-20 óra időtartamú „alvó üzemmóddal” is számolhatunk, ami nyári időszakban automatikusan 4 órányi normál üzemmódban való működést, majd ezután 20 órányi „alvó üzemmódban” való működést tesz lehetővé.

Mennyire automata a kazánok működése?
Teljesen. Az egyszeri manuális begyújtás után, a tüzelőanyag adagolás, az égési folyamat szabályzása, a rendszerben elhelyezett mérőpontokból begyűjtött adatok alapján automatikusan valósul meg.

Milyen gyártási és telepítési határidővel szállítják a kazánokat?
Nagy teljesítményű, összetett rendszerekről beszélünk, a szállítási és kivitelezési határidő a megrendeléstől számított 5-7 hónap.

Van-e magyar szerviz háttér a kazánokhoz?
A BIOKOPRI Kft. saját szervizes kollégákkal dolgozik, az ország teljes területén, akár 24 órán belül is megkezdi a hiba elhárítását. Plusz szolgáltatásként naponta 20 órás telefonos szerviz ügyelettel és tanácsadással áll partnerei rendelkezésére.

Pezzolato apríték készítő gépek


Mi a különbség a mulcs és az apríték készítés között?
A legfontosabb különbség, hogy a mulcsban, alapanyagtól függően eltérő mértékben, de lehetnek az elméleti apríték méretnél jóval hosszabb darabok is. A méretkalibrált apríték viszont biztosan a megadott vagy beállított mérethatárok közötti apríték mérettel rendelkezik.

Ha automata kazánban szeretnék a készített aprítékkal tüzelni, akkor mire figyeljek?
Automata adagolású kazánok esetén az apríték mérete illetve a méret szortimentje a meghatározó, különösen a csigás tüzelőanyag adagolás esetén. A nagyobb méretű darabok eldugíthatják az apríték adagoló rendszert, akár törést is okozhatnak. Ezért az automata adagolású apríték kazánokban kizárólag megfelelő méretű és méretkalibrált tüzelőanyag használata a javasolt.

Igaz, hogy a tárcsás apríték készítő gépek végterméke automata kazánban nem égethető?
Csak félig igaz. Az hogy az apríték készítő gép tárcsás vagy dobos kialakítású csak részben határozza meg a készített apríték felhasználhatóságát. A dobos apríték készítők minden esetben méret kalibrált aprítékot állítanak elő, a tárcsás aprítók közül, amelyek rendelkeznek a gépből kifújt apríték méretet szabályzó rosta betét rendszerrel, azok a doboshoz hasonlóan, méretkalibrált aprítékot állítnak elő. A méret kalibrált apríték pedig automata kazánban biztosan elégethető.

Mi a különbség a tárcsás és a dobos apríték készítő gépek között?
A tárcsás apríték készítők, ha nem rendelkeznek beépített rosta rendszerrel (Pezzolato PZ sorozat) akkor alapvetően szélesebb méret szortimenttel bíró mulcs/apríték készítésére alkalmasak. Amennyiben beépített rosta rendszerrel bírnak (Pezzolato H sorozat), a rostarendszer addig az aprító gépben tartja az aprítékot és tovább darabolja, míg nem éri el a rosta nyílások méretét. Ezzel szabályozza az apríték méretét, így egységes méretű, automata adagolású apríték kazánban is elégethető aprítékot állít elő. A dobos apríték készítők (Pezzolato PTH sorozat) garat kialakításánál a ráépített erdészeti daruval való etethetőséget tartották szem előtt, és lényegesen jobb az aprítás folyamatára a rálátás. A végtermék pedig minden esetben méret kalibrált.

Milyen faladatra ajánlottak a tárcsás, illetve a dobos apríték készítők?
1, Amennyiben kizárólag ágak, fatörzsek lezúzásában, megsemmisítésében gondolkodnak és a végterméket legfeljebb talajtakarásra kívánják használni, akkor Önnek a tárcsás aprító gép, beépített rosta rendszer nélkül a megfelelő (Pezzolato PZ sorozat).

2, Amennyiben kézi adagolással és elsősorban fatörzsek aprítására keresnek megoldást, a végterméket pedig akár automata apríték adagolású kazánban is el kívánják égetni, akkor apríték rostával felszerelt tárcsás apríték készítő gépben (Pezzolato H sorozat) érdemes gondolkodnia.

3, Ha az aprítandó anyag nagyobb része vékonyabb ágakból, metszésből származó anyagból áll, az elvárt óránkénti teljesítmény 20-30 m3/h alatti, és az aprítékot automata kazánban is tervezik felhasználni, akkor kézi adagolás esetén a tárcsás aprítékoló (H sorozat) vagy daru adagolás esetén már inkább a dobos (PTH sorozat) a megfelelő választás.

4, Amennyiben ráépített erdészeti daruval való adagolásban gondolkodnak és jellemzően 30 m3/h feletti az elvárt teljesítmény, akkor kizárólag a dobos aprítók (PTH sorozat tagjai) jöhetnek szóba.

Mitől függ az aprítékoló gépek teljesítménye?
Az aprítandó anyag összetételén és a gép meghatározó áteresztőképességén túl, az aprítandó anyag adagolásának a kapacitása a meghatározó. Vagyis hiába rendelkezik egy aprítékoló gép 15 m3/h-ás elméleti teljesítménnyel. Ha nem megoldott a gép megfelelő szintű etetése, a teljesítmény biztosan az elvárt alatt marad.

Mikor és mely gépek esetén érdemes erdészeti daru kiegészítésben gondolkodnom?
Erdészeti daruval való adagolásnak fő szempontjai, a gép aprítékoló teljesítményének a kiszolgálása és a kézi munkaerő fizikai terhelésének a csökkentése. Alapvetően a nagyobb áteresztő képességgel rendelkező gépek esetében, 15-20 m3/h óra elvárt teljesítmény felett, lehetséges, illetve indokolt erdészeti daruval való etetésben gondolkodni.

Melyik a legkisebb teljesítményű, kazánban elégethető aprítékot előállító Pezzolato gép?
A Pezzolato H 150. Ez egy tárcsás kialakítású, de beépített rostarendszerrel felszerelt típus. A végtermék apríték 1-2 cm-es nagyságú. Teljesítménye, az adagolás függvényében, óránként akár 6-8 m3-t is elérheti. Így kisebb önkormányzatok, intézmények vagy nagyobb csarnokok tüzelőanyag igényét is biztonsággal kiszolgálja.

Milyen gyakran kell, és hányszor lehet az aprító késeket élezni?
Az áteresztett anyagtól is függően, de jellemzően 15-20 munkaóránként szükséges a kések élezése. Egy kés élezése, a használattól függően és szakember általi élezés esetén, akár 20-40 alkalommal is lehetséges.

Készít a Pezzolato hobbi vagy otthoni felhasználási célra is gépeket?
Ez pénztárca függő, de alapvetően nem. A gyártó elsősorban a nem hobbi jellegű felhasználók igényeinek a kielégítését tartja a fejlesztések és anyaghasználatok során előtérben. Így a legkisebb Pezzolato apríték készítő géppel is „túlgépesített” lesz egy átlagos háztartás.

Túl tudom etetni az aprítékoló gépet?
A válasz alapvetően nem. A Pezzolato gépek 99%-át az ún. „Stressz mentes berendezéssel” együtt vásárolják meg és üzemeltetik. A rendszer lényege, hogy az aprító szerkezet terhelése függvényében, szükség esetén automatikusan leállítja az aprítandó anyag behúzását, adagolását. Csak miután a rendszer kidolgozta az aprító berendezésben lévő anyagot, indítja automatikusan újra az adagolást.

Van-e magyar szervizháttér a Pezzolato apríték készítő gépekhez?
A BIOKOPRI Kft. saját szervizes kollégákkal dolgozik, az ország teljes területén, akár 24 órán belül is megkezdi a hiba elhárítását. Plusz szolgáltatásként naponta 20 órás telefonos szerviz ügyelettel és tanácsadással áll partnerei rendelkezésére.